Neels for NailsWie ben ik?

Behandelingen

Schimmelnagels

ContactProVoet
Gediplomeerd lid van de branchevereniging Provoet,
de landelijke organisatie voor voetverzorging en pedicure

Behandeling Schimmelnagels

Over schimmels
Wij zijn omringd door duizenden schimmels. Van de meesten hebben we geen last, van een aantal hebben we gemak (broodgist, franse kaas) en er zijn ongeveer 200 soorten die ziekten kunnen veroorzaken bij mensen.
Een schimmel infecteert niet zomaar; er moet een voor schimmelgroei gunstige situatie zijn. Schimmels houden van vocht, een lekker warm temperatuurtje (30° C) en ze hebben voedsel nodig (bijvoorbeeld keratine, dat zit in onze nagels).
Schimmels kunnen jarenlang onder slechte omstandigheden als schimmelspoor overleven. Als de omstandigheden gunstig worden gaan ze weer groeien.

Hoe kom je aan een schimmelnagel
Zoals hierboven vermeld, schimmels houden van vocht en warmte. Als onze huid en/of nagels intact zijn en in goede conditie, dan maken schimmels geen schijn van kans. Is er echter wel een beschadiging en komt je in een vochtige warme ruimte waar veel mensen op blote voeten lopen, grote kans dat er dan een schimmel in de huid of nagel gaat zitten.
Overigens zijn sommige mensen gevoeliger voor schimmels dan anderen.

Gevolg
De nagel verkleurt, brokkelt af of wordt juist omhoog geduwd. Het begint bij één nagel, maar soms na jaren, volgen ook de andere nagels. Als alle nagels tegelijk verkleuren binnen korte tijd kan er iets anders aan de hand zijn en moet er contact opgenomen worden met de huisarts.

Hoe kan je van een schimmelnagel afkomen
Je kunt nooit op het blote oog met zekerheid zeggen dat je een schimmelnagel hebt, dat kan pas onder een microscoop. Er moet dan een stukje van de nagel worden afgeknipt en worden opgestuurd naar het Cytologisch en Pathologisch laboratorium. Je kunt ook de gok wagen, een behandeling drie maanden proberen en als er geen verbetering te zien is, alsnog een stukje nagel laten insturen. Na 10 werkdagen volgt de uitslag. Dit onderzoek wordt vergoed door de ziektekostenverzekering (mits de eigen bijdrage is betaald). Dit onderzoek moet in opdracht van de huisarts worden gedaan.

Behandeling
Het allerbeste werken medicijnen. Die moeten door de huisarts worden voorgeschreven. Meestal krijg je die alleen als je in goede gezondheid verkeert, want ze kunnen een weerslag hebben op je lever.

Wat kan je doen als je geen medicijnen wilt of mag slikken?
Stel je wel in op een behandeling die jaren moet worden volgehouden. Het gaat vooral om verbetering van de nagels. Volledige genezing is zeldzaam!
  1. Laat de nagels regelmatig door de pedicure goed dun frezen.
  2. Er zijn heel veel middeltjes tegen schimmelnagels in de handel. In de afgelopen 10 jaar heb ik heel wat middeltjes voorbij zien komen, maar het beste resultaat (en het goedkoopste) is één of twee maal per dag de nagels bedruppelen met natuurazijn (geen schoonmaakazijn!) Schimmels stoppen met groeien in een zure omgeving. Het gezonde deel van je nagel kan harder groeien dan de schimmel groeit. De schimmel groeit er uit.
    Tip: Maak een zo scherp mogelijke foto van je nagels. Kijk er minstens 8 weken niet naar en vergelijk dan je nagels met de nagels op de foto. Je zult nu ten minste een heel klein beetje resultaat moeten zien.
  3. Elke maand een keer in alle schoenen, sloffen, sportschoenen e.d. een beetje daktarinpoeder® strooien (of een andere poeder waar miconazolnitraat in zit). Dit is om de schimmelsporen te doden. Deze sporen zitten natuurlijk ook in de sokken. Sporen gaan pas dood bij 80° C, te warm om sokken in te wassen. Bij het wassen op normale temperatuur spoelen de huid/nagelschilfers uit de sokken en daarmee verdwijnen ook de schimmelsporen. Alleen in hele dikke sokken voor de zekerheid wat poeder doen (of niet meer dragen.).

Leefwijze
Schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving en bij een warme temperatuur. Om het schimmels zo moeilijk mogelijk te maken de volgende adviezen:
  • Zorg goed voor je voeten. Zeep tast het natuurlijke vetlaagje aan en verandert de zuurgraad van de huid. Gebruik dus zeep met mate en spoel zeepresten goed weg, vooral tussen de tenen. Droog de voeten zorgvuldig af, vooral tussen de tenen. Trek niet meteen sokken of sloffen aan zodat de voeten nog even aan de lucht kunnen drogen.
  • Gebruik geen synthetische sokken; hierin gaan de voeten veel sneller transpireren. Kies bij het kopen van schoenen voor materiaal dat ademt.
  • Draag op plaatsen waar veel mensen op blote voeten lopen altijd (bad)slippers. Houd bijvoorbeeld bij de sportschool onder de douche de slippers aan.
Een gezonde teennagel heeft 12 maanden nodig om van beneden naar boven te groeien. Een schimmelnagel groeit meestal langzamer... Je begrijpt dat je deze behandeling lang moet volhouden. Je kunt ook geen dag overslaan. Zie het als iets dat hoort bij de dagelijkse verzorging, net als tanden poetsen.
De nagels mogen gelakt worden... De lak moet wel elke keer worden verwijderd als je de nagels bedruppelt.

Wat gebeurt er als je niets doet aan schimmelnagels
Het kan jaren duren, maar uiteindelijk zullen er pijnklachten ontstaan. De nagels kunnen erg dik worden waardoor de schoenen kunnen gaan knellen. Of de nagelplaat verdwijnt waardoor de tenen extra gevoelig zijn.

Alternatief
Heeft u geen zin om te behandelen, dan is het wel verstandig om af en toe de nagels dun te laten frezen om bovengenoemde klachten voor te zijn. De schimmel verdwijnt niet op deze manier.
Als je eenmaal een schimmelnagel hebt gehad, zul je er altijd gevoelig voor blijven!
En helaas, als je nagels niet meer groeien heeft behandelen geen zin.